wings+sam

Bij Paardengek! proberen we zo veel mogelijk een stressloze omgeving voor paard en ruiter te creëren.

Door de onderlinge communicatie tussen ruiters, lesgevers en paarden te verbeteren en paarden een zo natuurlijk mogelijke manier van leven te bieden, creëren we een rustige en veilige omgeving waarin het makkelijker is om dingen te leren.


Communicatie
Paarden hebben hun eigen taal en dat is voornamelijk lichaamstaal. Om op een duidelijke en veilige manier met een paard om te gaan, leren we iedereen die bij ons komt rijden hoe paarden 'spreken'. Wat bedoelen ze als ze bv. met hun voet over de grond schrapen, een ander paard voortdrijven of ons een duw geven met hun neus? Hoe werkt een kudde en wie is er baas? Al deze dingen kom je ook bij ons te weten omdat ze de basis zijn van een goed contact tussen paard en ruiter.

Huisvesting
Paarden lopen in het wild ongeveer 30 km per dag op zoek naar eten. Ze zijn zo'n 14 uur bezig met eten, de rest van de tijd met rusten, slapen en gek doen met elkaar. Dag of nacht, maakt niet uit; paarden hebben geen dagindeling zoals mensen. Daarom kunnen ze bij ons 24/24 op de wei. Ze kiezen zelf voor beschutting als het te warm of te koud wordt, hard waait of regent of om te vluchten voor insekten.
Verder hebben we een soort van renbaan aangelegd die de stallen en drinkplaats met de ingang van de weiden verbindt. De paarden moeten hierdoor meerdere kilometers per dag afleggen om van voedsel naar water en beschutting gaan en omgekeerd.

We halen veel van onze inspiratie op www.paardnatuurlijk.be

Bitloos
Wij hebben allemaal jarenlang wél met bit gereden, maar hebben er bewust voor gekozen om bitloos te gaan, omdat dit de meest paardvriendelijke methode is. De overschakeling verliep in alle gevallen heel vlot.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken heb je niet méér controle over je paard als je met bit rijdt. Integendeel: Als je paard wil wegrennen en je trekt aan de teugels en dus aan het bit, dan zal het bit in de mond hem pijn bezorgen. Pijn waarvoor hij nog harder kan wegrennen.
Er zijn verschillende nadelen aan het rijden met een bit:
• Moeilijke ademhaling wanneer  het paard door de druk van het bit in een onnatuurlijke houding loopt (“in de krul”). De aangesnoerde neusriem maakt het nog erger.
• Paard kan moeilijk slikken door de druk van het bit op de tong.
• Het bit ligt in de mond op de “lagen”: een dunne rand bot met een vlies vol zenuwen erover: een zeer gevoelige plek in de paardenmond! Dit veroorzaakt dus behoorlijk wat pijn.
• Paard maakt veel speeksel aan (“schuimende mond”), waardoor maagproblemen kunnen ontstaan.

Waarom rijden dan toch nog zo veel mensen mét bit? 
Omdat ze niet beter weten, omdat ze het zo geleerd hebben, omdat ze schrik hebben om zonder bit te rijden, omdat ze denken dat ze hun paard dan niet meer kunnen stoppen, omdat andere mensen het zo doen, ze zijn het zo gewoon……, 
Meestal traditie dus (net zoals sommige mensen nog denken dat paarden hoefijzers nodig hebben of dat je steeds langs de linkerkant moet opstappen)
Traditie mag ons er niet van weerhouden om af te stappen van jarenlange gewoontes. Er zijn immers nieuwe inzichten en onderzoeken, waardoor we nu weten dat we zonder bit op een veiligere,  meer ontspannen en pijnloze manier kunnen rijden. Indien je hier meer over wil lezen kan je o.a. terecht op www.bitloosrijden.nl
Het boek “Metaal in de mond” is ook een aanrader voor wie meer wil weten.

Blootvoets
Bij het zo natuurlijk huisvesten van paarden, hoort ook een zo natuurlijk mogelijke hoefverzorging. De paarden dragen hier geen hoefijzers en worden natuurlijk bekapt. Dit houdt in dat de natuurlijke hoefvorm wordt nagestreefd. Paarden kunnen in het wild namelijk tientallen kilometers afleggen op harde ondergrond zonder schade of pijn aan de hoeven te ondervinden. Ook is uit onderzoek gebleken dat hoefziekten- en ontstekingen die we bij het gedomesticeerde paard te vaak terugzien, in de natuur niet blijken voor te komen. Ijzers zijn dus helemaal niet nodig en ook nog eens slecht voor het paard. Ze verhinderen het natuurlijk hoefmechanisme (wat voor een goede doorbloeding zorgt) en de schokabsorptie van de hoef. Een kudde paarden zonder ijzers is ook een stuk veiliger voor elkaar en voor de ruiter. De kans op zware verwonding door een trap van een paard wordt zo een stuk kleiner. Paarden zullen ook minder gaan struikelen, ruimer gaan lopen en een betere houvast hebben op gladde ondergrond.
Ondertussen hebben vele paardeneigenaars al bewezen dat paarden beter af zijn zonder hoefijzers omdat het voor hen comfortabeler is, er veel minder ziekten en problemen ontstaan en het paard zo een langer leven gegund is.

Meer info vind je op www.hoefnatuurlijk.be